Предимствата на онлайн резервация
Закрит и открит паркинг
Трансфери
Идеална локация
Безплатен WiFi
август 23, 2021

7 места около Пловдив, които си заслужава да посетите

Пловдив е страхотен град, но има и немалко места около Пловдив, където можете да отскочите през уикенда. Представяме ви  7 страхотни предложения за разходка, приятно четене!

1.Екопътека „Бяла река“

Екопътека „Бяла река“ се намира на 71км. от град Пловдив, в близост до град Калофер. Тя е кратка и лека за обхождане, подходяща е за малки и големи, за любители на разходки или пикници на открито. Ще ви бъдат необходими около 2 часа в спокоен ход за да я преминете. По време на разходката ще преминавате през многобройни дървени мостчета с живописни гледки и ще срещате информативни табели за флората и фауната наоколо. Също така, ще можете да се насладите на два прекрасни водопада по пътя.

2. Асеновата крепост

Асеновата крепост се намира на 22 км. от Пловдив. Тя датира oт V – IV в. пр.Хр., когато траките си построяват укрепление на това място. Според археолозите българската крепост е построена през втората половина на IX в. В последствие крепостта е презвета от кръстоносците по времето на Третия кръстоносен поход. В периода на Средновековието (през XIII в.) Асеновата крепост е надстроена по време на управлението на цар Иван Асен II. В периода 1970-1978г. са започнати цялостните й проучвания и консервация.

3.Чудните мостове

До чудните мостове можете да стигнете за около час и половина. Разстоянието от Пловдив е 70км. Те са скален феномен, една пещера, образувала се, под рушащото действие на водата. С течение на времето части от нея се срутили, образувайки величествените мостове.
Легенда разказва за създаването на Чудните мостове. Преди много години в землището на село Забърдо имало много пастири. Незнайно от къде се появил змей, който започнал да опустошава стадата им. Дълги години пастирите страдали от набезите на змея. Накрая те измислили как да го надхитрят. Натоварили едно магаре с прахан (сухо вещество от дървесна гъба, което служи за запалване на огън от огниво), запалили го и го изпратили срещу змея. Змеят глътнал магарето заедно с праханта, която бавно, но сигурно се разгаряла. Обезумелият змей отчаяно се опитвал да избяга, накрая намерил малка дупка в земята. Огромното му тяло отворило пролуката. След години, когато костите на змея изгнили, останали огромните сводести мостове. Така според легендата се появявили Чудните мостове.

4. Белинташ

Белинташ е скално образувание, което се намира на около 50км. от град Пловдив. Името на мястото означава бял камък. В резултат от специфичното изветряне на скалата са образувани живописни форми.
Счита се, че върху нея е съществувало древно тракийско светилище на бог Сабазий – бога на тракийското племе беси. В горната част на скалния масив има издълбани два кладенеца и множество каналчета към тях, които са пълни с вода, като това не са единствените следи от древно тракийско светилище.

5.Кръстова гора

Кръстова гора е едно от най-големите християнски средища в България, което привлича голям брой поклонници. Мястото е разположено в Средните Родопи, на 60 км от Пловдив. Причината Кръстова гора да привлича толкова много вярващи от цялата страна е преданието, че тук е заровена частица от Христовия кръст. Много легенди се разказват за това място и всички те са свързани с Христовия кръст и чудото на изцелението. Районът около Кръстова гора е изключително красив и благоприятен за разходки.

6. Хисаря

Град Хисаря е разположен в централната част на България, на 40 км северно от Пловдив. Хисаря е известен с лечебните си минерални води – 16 естествени минерални извора и шест сондирани. Градът е сред най-старите и популярни балнеологични и СПА центрoвe в България. Климатът е мек и благоприятен, а забележително явление е липсата на мъгли. Поради тази причина градът е известен като едно от най-слънчевите места в България. Името „Хисаря“ означава „крепост“ на турски. Районът около Хисаря е богат на тракийски археологически паметници.

7. Дяволският мост край село Ардино

Дяволският мост (Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда. Разположен е в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино и на около 150км. от град Пловдив.Мостът е построен през 16в. върху останки от римски мост по древен път, свързващ Беломорието с Горнотракийската низина през прохода Маказа.

instagram web viewer instagram profile